Foto cursus – week 1

januari 6, 2019 Uit Door Erwin van Leijenhorst

Inge en ik zijn begonnen aan een cursus fotograferen.

We maken al heel wat jaartjes foto’s op vakantie (kijkt even in de netwerkschijf. Yep. Vanaf 2002 hebben we alle foto’s nog bewaart).

Dit levert leuke kiekjes op en veel herinneringen aan de momenten op vakantie. Mooie foto’s, soms zelfs hele mooie. Maar ook veel foto’s waarvan we het gevoel hebben dat deze beter hadden moeten gekund.

Ons gevoel om daar eindelijk eens wat aan te doen begon met een eigenlijk best wel mislukte fotoreeks op een van de laatste dagen van de afgelopen zomervakantie. Chateau du Rabutin. Boordevol met prachtige portretten van bekende en minder bekende beroemdheden uit het oude Frankrijk van Lodewijk de XIII en zijn zoon de Zonnekoning.

Uiteindelijk zijn een heel stel van die foto’s mislukt. Bewogen. Niet scherp. (dat klinkt dubbelop, maar ik bedoel in deze toch iets anders). Kleuren waren niet je van het. Dat soort dingen. Ik wil niet zeggen dat we de hele reeks kunnen weggooien, maar het scheelt niet veel. Erg jammer. Gewoon omdat we simpelweg niet weten wat we aan het doen zijn. Dat hoeft meestal ook niet als de situaties zo zijn dat de camera het toch wel opvangt. Maar als je dan in extreme omstandigheden fotografeert, gaat het gewoon niet goed.

En voordat we nog een keertje terug gaan naar Chateau du Rabutin (oh wat een straf is dat 🙂 ) willen we meer weten van fotograferen, zodat dit ons, hopelijk, niet nog een keer overkomt.

We zijn daarna een paar tutorials op youtube gaan kijken. Eens kijken wat er nu precies aan de hand was. Daar hebben we best wel de nodige tips uit gehaald en we begonnen betere foto’s te maken. Maar dit moest beter kunnen. Gestructureerder.

En dus kreeg Inge van mij voor haar verjaardag een basiscursus fotograferen. Deze cursus wordt gegeven door een Engelsman, die de gave heeft om de basis begrippen uit te leggen op een wijze dat wij het snappen. Iets wat wel handig is om er profijt van te hebben. Deze cursus hebben we op oudjaarsdag geactiveerd (want aan een cursus beginnen, terwijl alle weekenden vol zitten met de nodige larp evenementen, is niet slim).

Week 1 begon met de absolute basis.

Zet die camera op handmatig en kijk wat de sluitertijd en het diafragma doet. Probeer dezelfde foto’s 1 stop onderbelicht, goed belicht en 1 stop over belicht te maken. Wat gebeurt er als er veel zwart in beeld is? En wat als er juist heel erg veel wit in beeld is?

Het is winter en ik ben deze week weer aan het werk gegaan, dus we konden helaas pas afgelopen vrijdag samen op pad (we doen de cursus samen) om de oefeningen in de praktijk te brengen.

Kasteel de Haar dus! Het weer was erg grauw, maar dat hielp eigenlijk best wel om een beetje constante scenes te maken en waar bij je niet nog eens op de lichtinval en dat soort dingen hoefde te letten. Geen mooie artistieke foto’s dus, maar wel veel gelegenheid om de foto’s in drie- of meervoud te maken en te kijken welke versie nu precies het mooiste is.

Een van de foto’s waarmee het begon in Chateau du Rabutin.

Zie de perfecte compositie. De kleurstelling, de haarscherpe…. Nee dus.

Week 1

Sluitertijd en diafragma oefenen in de tuin van Kasteel de Haar onder een egaal grijze hemel.

Kijken wat verschillende kleuren doen als die tegelijk in beeld zijn.

Leuke bankjes met een glimlach.

Thou shalt not pass!

In het donker staan en fotograferen naar iets lichts (hier was juist de onderbelichte foto het mooist).

Zoals gezegd.

Artistiek gezien misschien niet de beste foto’s. Maar daarom noemen ze het ook een basiscursus fotografie.

Week 2 gaat over ISO instellingen, diafragma gebruiken voor artistieke doeleinden en bewegingen (scherp en onscherp). Maar daarover later meer.